10 tot 15% minder diagnoses in 2020

Vandaag maakt PALGA in samenwerking met NVVP bekend dat er in 2020 10 tot 15% minder diagnoses zijn gesteld dan in andere jaren. Nederlandse pathologen concluderen dit na analyse van pathologieverslagen van de afgelopen 5 jaar. PALGA beheert alle pathologieverslagen in Nederland.

Dat er grote achterstanden waren en ook minder verwijzingen door huisartsen vanwege corona, was al langer duidelijk. Daarom werd een piek verwacht om de achterstand weer in te lopen. Maar uit onderzoek van NVVP en PALGA naar de daling en het herstel van de diagnostiek na de eerste coronagolf blijkt dat er nog geen sprake is van een inhaalslag en dat diagnostiek op bv kanker nu weer achter blijft.

 

Iris Nagtegaal, voorzitter van PALGA: "Alarmerende cijfers, omdat verondersteld moet worden dat er in Nederland duizenden patiënten rondlopen met een ernstige, mogelijk kwaadaardige ziekte, die nog niet ontdekt is.” De pathologen roepen op om buitengewoon terughoudend te zijn met het stopzetten van bevolkingsonderzoeken

<< ga terug