Event: Data-uitwisseling in de praktijk groot succes
Op 14 maart jl. organiseerden Palga en Farminform gezamenlijk een event dat in het teken stond van transparante samenwerkingen, het faciliteren van veilige data-uitwisseling en gebruik van gegevens direct vanuit de bron. Het doel van het event was om inspiratie te bieden en nieuwe samenwerkingen op dit gebied te stimuleren.
We kunnen terugkijken op een succesvolle middag. Met aanmeldingen vanuit 28 (branche)organisaties en 11 ziekenhuizen was er een fijne mix van aanwezigen, de zaal was net groot genoeg voor alle aanmeldingen. Dit event was gericht op artsen, pathologen, (para)medici, laboratoriummedewerkers, onderzoekers, patiëntenverenigingen, branche-organisaties en beleidsmakers in de zorg.
Aan de hand van sprekende voorbeelden uit de dagelijkse praktijk zagen we hoe groot de versnippering in de zorgsector is. Maar ook hoe partijen tot oplossingen komen door samen te werken. Oplossingen die zorgverleners ontlasten, en tegelijkertijd patiëntenzorg verbeteren. Hoopgevende berekeningen van enorme hoeveelheden fte’s en geld die bespaard kunnen worden in de onder druk staande zorgsector. Niet door verschraling van het zorgaanbod maar juist door een kwaliteitsverhogende efficiencyslag te maken. Met gebruikmaking van elkaars mogelijkheden, adequate inzet van technische oplossingen en door goed gebruik van databronnen. Door meer naar het geheel dan naar de delen te kijken.
De middag werd geopend door Aletta Debernardi, algemeen directeur van Palga en Luuk Renfurm, algemeen directeur van Farminform. Zij gaven een toelichting waarom data zo’n belangrijke rol inneemt, hoe we elkaar kunnen helpen en wat beide organisaties voor de zorg kunnen betekenen.
Het stokje werd overgenomen door Carla Meeuwis, radioloog en Robert Kornegoor, patholoog in het Rijnstate. Zij belichtten hoe samenwerken en van elkaar leren op het gebied van data tussen de disciplines radiologie en pathologie in zijn werk gaat.
Carsten Leue, psychiater in het Maastricht UMC+ gaf aan dat naar de patiënt als geheel gekeken dient te worden en dat farmaco-epidemiologische data hierbij kan helpen.
Na de break gaf Gerrit Meijer van Health-RI in samenwerking met Rinus Voorham (Palga) een toelichting over hoe landelijke moleculaire diagnostiek met Palga-data via een dashboard inspiratie voor nieuwe toepassingen kan geven.
In vervolg hierop gaf Loes Zandwijk-Hollestein, assistent professor epidemiologie in het Erasmus MC een voorbeeld van een toegepast onderzoek waarbij gecombineerde data van pathologie, NKR, farmaceutische bedrijven, CBS en de Nederlandse Transplantatie Registratie tot voordeel van de patiënt leidt.
De middag werd afgesloten door Alan Abdulla, ziekhuisapotheker in het Erasmus MC. Hij nodigde alle aanwezigen uit zich aan te sluiten bij het mooie initiatief van het Digizorg-platform waarin het aanbod van verschillende aanbieders gecombineerd wordt en overzicht biedt aan de patiënt.
Tijdens de netwerkborrel kon iedereen nog bijpraten en contacten leggen voor een verdere samenwerking. Met deze middag wilden wij inspireren en het samenwerken op het gebied van data-uitwisseling verder faciliteren. Het werd een groot succes. We vonden het heel mooi om zoveel bevlogen professionals bij elkaar te zien. Nieuwe samenwerkingen zijn ontstaan of werden verder uitgebouwd. Nieuwe inzichten en ideeën zijn opgedaan. Er was tijd te kort en voor ons smaakt het zeker naar meer.
Mocht u niet geweest zijn maar wel interesse, vragen of ideeën hebben, neem dan zeker contact met ons op.