Secretaris Generaal Erik Gerritsen enthousiast over PALGA

Op 9 januari heeft het bestuur van PALGA SG Erik Gerritsen ontvangen in het VUMC voor een presentatie over PALGA. Elisabeth Bloemena, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad van PALGA, trad op als gastvrouw. De SG werd vergezeld door twee medewerkers van het Ministerie.

Bestuurslid Stefan Willems hield een enthousiaste presentatie over de betrokkenheid van PALGA bij samenwerkingsverbanden en projecten zoals PIE, HealthRI en het PATH project, waarbij het belang van het vastleggen van moleculaire data duidelijk werd gemaakt. Een dia met de uitspraak ‘Let the dataset change your mindset’ werd gelijk door Erik Gerritsen getwitterd als citaat van de dag! (twitter.com/egerrit).

Na een rondleiding door het laboratorium stelde iedereen zich op rond de multikop, waar Elisabeth Bloemena de pathologiediagnostiek in de praktijk liet zien. Daarbij werd ook uitgelegd dat de patiënthistorie uit de PALGA-databank van groot belang is voor het stellen van de diagnose. PALGA-voorzitter Iris Nagtegaal legde daarna het belang uit van synoptic reporting aan de hand van resultaten van onderzoek van Caro Sluijter. Dat het gebruik van protocollen/synoptic reporting leidt tot een significant betere overleving van patiënten maakte grote indruk. De middag werd afgesloten met een presentatie door Elisabeth Bloemena over het gebruik van PALGA data voor wetenschappelijk onderzoek. De recente onderzoeksresultaten over het risico op grootcellig anaplastisch T-cel lymfoom bij vrouwen met borstprotheses dienden als actueel voorbeeld voor wat er met PALGA data mogelijk is. Voor dit onderzoek heeft Mintsje de Boer in 2017 de PALGA prijs ontvangen.

<< ga terug