Historie

Het is 1971. De oprichting van de stichting Palga is een feit. Met een lange zin luidt haar doelstelling: de bevordering van de communicatie en de informatievoorziening binnen en tussen laboratoria voor pathologie en haar kennis in verband met de informatievoorziening ter beschikking stellen aan anderen in de gezondheidszorg. Dit mag bijna 50 jaar na dato gerust een vooruitziende blik genoemd worden. Informatie-uitwisseling in de zorg is nog nooit zo relevant geweest als nu.

Sinds de oprichting is onze doelstelling niet veranderd, maar onze focus gaat echter wel veranderen. Bij de oprichting van Palga was ons onderscheidend vermogen vooral ingegeven door de systemen en de bijbehorende software die is ontwikkeld. Door de technologische ontwikkelingen van de afgelopen 10 jaar is Palga niet meer alleen onderscheidend door haar technische infrastructuur. Het zijn nu vooral de gestructureerde data die Palga uniek maken. Ook de manier waarop de maatschappij kijkt naar opslag en uitwisseling van gegevens is de afgelopen periode fundamenteel veranderd. Dit heeft geen invloed op onze kerntaak, maar stelt nieuwe eisen aan wat er in de dagelijkse praktijk nodig is om relevant te blijven voor de patiënt, de patholoog en de maatschappij.

Palga 45 jaar
Palga is in 1971 opgericht en bestaat in 2016 45 jaar. Om dit feit te vieren is een boekje verschenen waarin Arjen van de Pol, oud-bestuurscoördinator, terugblikt op de periode 1996 - 2016. Een mooi verslag met herinneringen aan oud-medewerkers en voorzitters, automatiseringsperikelen en de ervaringen met de eerste protocollen. Een interessant inkijkje in de keuken van Palga, leveranciers en laboratoria!  Klik hier.

Ter ere van het 25-jarig bestaan van Palga in 1996 is indertijd ook een boekje verschenen: "Een kwart eeuw Palga: Inzicht door opslag". In dit boekje zijn twee bijdragen opgenomen: 

“Over het ontstaan van Palga”, door A.J. Dunning

“Palga, het pathologisch anatomisch landelijk geautomatiseerd archief: succesvolle ontwikkeling” door G. Brutel de la Rivière.

Het boekje is voor deze gelegenheid gedigitaliseerd. Klik hier.