- U bevindt zich hier:
- Home
- Voor onderzoekers
- Aanvragen Palga portal onderzoekers
Aanvragen Palga portal onderzoekers
Om een aanvraag bij Palga in te dienen vragen wij u onderstaande informatie goed door te lezen en uit te voeren.
Een aanvraag kan ingediend worden door iedereen die wetenschappelijk onderzoek doet in samenwerking met een patholoog die geaffilieerd is aan een PA laboratorium in Nederland.
Een aanvraag kan niet ingediend worden door middelbare scholieren, journalisten en/of patiënten.
Voor indienen van een aanvraag dient een account aangemaakt te worden (https://aanvraag.palga.nl/login)
De volgende items moeten kort en bondig, maar wel zo volledig mogelijk ingevuld worden. Verwijzen naar bijlages wordt niet geaccepteerd.
Checklist
- De titel van het onderzoeksproject is een running titel, welke naast het aanvraagnummer wordt gebruikt om mee te communiceren met de onderzoeker.
- Achtergrond: De achtergrond van het onderzoek is kort maar krachtig geformuleerd.
- Onderzoeksvraag: Er is een duidelijke onderzoeksvraag opgesteld.
- Hypothese: De hypothese is indien van toepassing duidelijk geformuleerd.
- Methode: Hier is ingevuld welke onderzoeksmethode u gaat gebruiken zoals trial, prospectief-, retrospectief cohort, patiënt controle onderzoek etc., de uitkomstmaat en beoogde data-analyses. Wat is het minimaal aantal patiënten dat nodig is om deze aanvraag te kunnen beantwoorden.
- Zoekcriteria: Indien u al een idee heeft voor de gewenste zoekcriteria kunt u dat vermelden bij zoekcriteria.
- Studieperiode: Hier kan aangegeven worden over welke periode u de gegevens wil opvragen.
- Benodigde data van Palga: Indien alleen ‘aantallen, oriënterende aanvraag’ wordt aangevinkt dan ontvangt u ruwe niet bewerkte data welke niet gebruikt kan worden voor publicatie doeleinden. Het geeft alleen een grove schatting van de aantallen in de Palga database.
Indien ‘data uit de landelijke database (excerpten)’ wordt aangevinkt dan ontvangt u narratieve en/of protocol data (indien beschikbaar) uit de Palga database welke vaak gelezen moeten worden om de juiste data hieruit te extraheren. Een excerpt is een samenvatting uit het pathologie verslag welke verkregen kan worden via Palga. Indien u het gehele pathologie verslag wenst te ontvangen, dan kunt u dat aangeven via benodigde data en/of materialen (Complete anonieme PA verslagen). Het opvragen van een compleet pathologie verslag kan altijd pas nadat u excerpten hebt ontvangen van Palga.
- Benodigde data en/of materialen: Indien ‘PA materiaal blokje (FFPE blokje)’ en/of ‘PA materiaal overig’ wordt aangevinkt dienen ook de velden ’materiaal naar het buitenland versturen’, ‘kiembaanmutatieanalyse’ en ‘laboratoriumtechnieken’ ingevuld te worden.
- Koppeling: Indien u in het bezit bent van een eigen cohort of u wilt koppelen met een andere registratie (bijv. NKR, Pharmo, etc.) dient u dat aan te geven bij ‘koppeling’. Indien u beschikt over een informed consent kunt u een blanco informed consent uploaden in de portal.
Ook indien u alleen PA-nummers hebt dient u dit aan te geven bij ‘koppeling’.
- Laboratoriumtechnieken: Het laboratorium wil graag weten wat er met het materiaal gedaan wordt om zo een inschatting te kunnen maken of er nog genoeg (tumor) materiaal aanwezig blijft in het blokje na de uitvoering van de beschreven technieken. Omdat het materiaal is afgenomen in het kader van de patiëntenzorg, mag het materiaal in het blokje nooit op gebruikt worden! Geef duidelijk aan welke laboratoriumtechnieken u gaat gebruiken en hoeveel coupes, cores en/of rolletjes en van welke dikte u gaat snijden. U geeft ook duidelijk aan of het evt. kiembaanmutaties betreft en of u de technieken zelf gaat uitvoeren of dat u dat elders, bijv. in het buitenland laat doen.
U kunt hier ook aangeven wat u precies van het lab wilt ontvangen. Indien u blokjes tumor en normaal weefsel wilt ontvangen worden niet standaard de HE coupes bijgeleverd. Indien u deze coupes ook wilt ontvangen moet u dit hier expliciet vermelden.
- Ontvangend lab: geef hier aan waar de materialen naar toegestuurd moeten worden. Dat kan naar het pathologie laboratorium in uw eigen ziekenhuis, maar het is mogelijk om een ander pathologie laboratorium te selecteren.
- Facturatieadres: Voor het stellen van een landelijke zoekvraag brengt Palga geen kosten in rekening. Laboratoria kunnen wel kosten inrekening brengen. De kosten variëren per laboratorium en per aangevraagd materiaal. Het is goed hier van te voren rekening mee te houden. Hier vindt u de richtlijn van de NVVP.
- Bijlagen: indien u bijlagen wilt meesturen dan kunt u deze hier uploaden.
- Brief van medisch-etische toetsingscommissie: Voor het aanvragen van alleen data is over het algemeen geen METC goedkeuring nodig. Voor het opvragen van materialen willen veel laboratoria wel dat de aanvraag getoetst is bij de lokale METC. Indien de aanvraag getoetst is bij de lokale METC dient u de goedkeuring van de METC mee up te loaden in de portal. Indien het niet nodig is om een METC goedkeuring te hebben, dient dat ook in een document vast gelegd te zijn middels een niet WMO verklaring, welke mee gestuurd wordt met de aanvraag.
Indien het aanvraag formulier volledig is ingevuld, kan deze ingediend worden, door op de knop ’Indienen’ te klikken onderaan het formulier.
De status van de aanvraag komt te staan op ‘ontvangen door PALGA adviseur’. U kunt de status van de aanvraag verder volgen in de portal. Kijk onderaan de pagina voor meer uitleg over de status van de aanvraag. Indien de aanvraag een intermediairprocedure betreft vragen we van u om bij het ontvangen van de materialen en bij het terug sturen dit in de portal aan te geven. Zo kan de aanvraag uiteindelijk afgesloten worden.
De projectleider en de patholoog die betrokken zijn bij de aanvraag, kunnen de aanvraag inzien op hun eigen account. Deze kunnen zij aanmaken op https://aanvraag.palga.nl/. Zij kunnen de aanvraag echter niet bewerken. De patholoog dient de aanvraag wel mede te ondertekenen door het authenticatieformulier uit te printen, te ondertekenen en te mailen naar aanvraag@palga.nl.