Openbare databank

Klik hier om direct naar de Palga openbare databank te gaan

De essentie van de Openbare Databank
De essentie van de Openbare Databank

De essentie van de Openbare Databank

Pathologie uitslagen worden in Nederland digitaal gearchiveerd in het Pathologisch-Anatomisch Landelijk Geautomatiseerd Archief (Palga). Het archief is opgericht in 1971 en heeft sinds 1991 landelijke dekking. Dit betekent dat nu alle pathologie laboratoria in Nederland zijn aangesloten op de landelijke infrastructuur. De pathologie laboratoria zorgen gezamenlijk jaarlijks voor ruim 2 miljoen nieuwe uitslagen van (bevolkings)cytologie, histologie en obducties/autopsies. De databank bevat nagenoeg alle excerpten van ruim 12 miljoen patiënten. Al jarenlang zetten pathologen zich in voor de samenstelling van dit archief uniek in de wereld: uniek in omvang en uniek in landelijke samenwerking.

Twee landelijke databanken
Twee landelijke databanken

Twee landelijke databanken

De Palga infrastructuur bestaat uit een decentrale databank in alle pathologie laboratoria in Nederland, één landelijke databank voor de patiëntenzorg en één landelijke databank voor wetenschappelijk onderzoek en kwaliteit van zorg. Alle laboratoria sturen dagelijks geautomatiseerd hun pathologie uitslagen in naar de twee landelijke databanken, waardoor de landelijke databanken actueel zijn.

Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek

De Palga openbare databank bevat gegevens uit de databank voor wetenschappelijk onderzoek en is bedoeld ter oriëntatie van het gebruik van de landelijke Palga-databank voor uw onderzoek. Voordat u besluit of u een landelijke zoekvraag wilt/kan indienen, is het soms handig om eerst te kijken welk type en hoeveel materiaal aanwezig is in Nederland. Met de Palga openbare databank kunt u zelf makkelijk en snel een indruk krijgen of de Palga databank een geschikte bron is voor uw onderzoeksvraagstelling. De gegevens in de database zijn volledig anoniem en niet te herleiden tot individuele patiënten.

Snel en gemakkelijk
Snel en gemakkelijk

Snel en gemakkelijk

In de Palga openbare databank kunt u zelf aan de hand van diagnose- en retrievaltermen makkelijk zoeken naar de diagnose. Een retrievalterm is de term voor een verzameling van verschillende termen die bij elkaar horen. Zo kunt u snel zoeken op bijv. alle maligniteiten, of alle topografieën van de huid. Verder kunt u zoeken op weefsel of cellen, geslacht, leeftijdscategorie en jaar van diagnose. Het zoeken in de Palga openbare databank levert u alleen aantallen op.

Bekijk hier de handleiding "Zoeken in de PODB". 

Vindt u niet wat u zoekt? Of wilt u graag van het door u gevonden aantal excerpten de volledige excerpten, geanonimiseerde PA-verslagen of het PA-materiaal opvragen? Neem dan contact op met de adviseurs van Stichting Palga via 088 04 02 700 of aanvraag@palga.nl, wij helpen u graag met uw zoekvraag.

De Palga OPENBARE DATABANK is mede mogelijk gemaakt door BBMRI-NL / DNTP