Pathologie data geven inzicht in de impact van COVID-19 op de zorg.

Nederland loopt wereldwijd voorop in het gestructureerd verzamelen van pathologie diagnoses. In deze COVID-19 crisis blijkt hoe waardevol die data zijn om real time inzicht te krijgen in hoe de pandemie in Nederland uitwerkt in de zorg. In een mooie samenwerking van IKNL en PALGA, hebben deze cijfers in april bijgedragen aan de bewustwording en discussie over de verstoring van de reguliere zorg door COVID-19. Dit is internationaal niet onopgemerkt gebleven. Op 30 april jl. publiceerde het gerenommeerde medische vaktijdschrift The Lancet Oncology (Dinmohamed et al.) over een afname van de hoeveelheid oncologische diagnoses na de uitbraak van COVID-19. Daarvoor werden diagnose data gebruikt uit de excerpten databank van PALGA, die onder andere als bron geldt voor de Nederlandse Kanker Registratie (NKR), in beheer bij IKNL.

Met zijn allen dragen we al vele jaren bij aan deze PALGA database. Het aantal pathologie verslagen in die PALGA database groeit gestaag – sinds 1 mei jl. bevat deze meer dan 77 miljoen verslagen.  De Nederlandse ziekenhuizen en IKNL hebben al jaren veel baat bij deze betrouwbare database, als basis voor incidentiegegevens over kanker.

Zie Dinmohamed et al.: Fewer cancer diagnoses during the COVID-19 epidemic in the Netherlands. In the Lancet Oncology, DOI: 10.1016/S1470-2045(20)30265-5.

 

 

 

 

 

<< ga terug